ОПОЗНАЙ РОДИНАТА

Родопски легенди – Златоград – Перперикон – Кърджали и участие във Фестивала„ Балканска Скариада“ 21 – Златоград
Маршрут:
София - Татул - Златоград - Кърджали - Перперикон - Каменните гъби - София

Продължителност:
3 дни / 2 нощувки

Цена от: 199 лв.

Програма
Хотели по програмата
Полезно
zlatograd-15.10.2021-.-.docx
zlatograd-15.10.2021-.-.pdfЗа 13-та поредна година Златоград организира БАЛКАНСКА СКАРИАДА с традиционна скара, музика и танци на балканските народи! На 16 октомври 2021 от 11 ч. в Етнографски комплекс ще можем да опитаме от печените месни специалитети на съседите ни сърби, турци и гърци. Разбира се, ще има и нашенска скара ! Кулинарните изкушения ще бъдат съпроводени с много музика, песни и танци на съответните народи. Специални гости на празника са духов оркестър за балканска музика ВИВО МОНТАНА, гайдарски състав „Дельо хайтутин“, както и бузуки състав от съседна Гърция !
За пъстротата на балканския форклор ще допринесат танцьорите от танцова формация „ЕЛИКА“ и местни самодейни групи!!! „Яж , пий, весели се и добра дума думай…”


1 ден 15.10.2021 София - Перперикон - Каменните гъби - Златоград
6:30 ч. от София. 07 ч. Тръгване от гр. Елин Пелин – Хасково – Перперикон. По път кратка фотопауза до прочутото скално образувание – Каменните гъби. Природният феномен е разположен на около 1 km северно от с. Бели пласт. Продължаваме към най-големия мегалитен ансамбъл на Балканския полуостров - Перперикон, състоящ се от четири основоопределящи части – мощна крепостна стена, акропол, дворец, северно и южно предградие. Върху този археологически комплекс повече от двадесет века, различни поколения са оставили своите отпечатъци. Отпътуване за гр. Златоград. Настаняване в хотела. Св. Време. Нощувка.

2 ден 16.10.2021
Туристическа програма в Златоград с пешеходна разходка до лобното място и паметника на Делю войвода и запознаване с легендата за хайдутина, най-старата църква, построена по време на Османското владичество в Родопите – “Успение Богородично” - от 1834 г., сградата на най-старата поща в България, църквата „Св. Георги” и разположената в двора й взаимно училище, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Тук е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане – “Златоградски писмовник” (1852 г.). Свободно време за разглеждане на Ареален комплекс Златоград. Възможност да опитате прочутото „въртяно кафе” в кафене „Стария град”, приготвено върху нагорещен пясък и поднесено със специален ритуал. 11ч. участие в откриването и тържествата от Балканската Скариада да опитаме вкусните ястия на учасниците и да се повеселим с богатата музикална програма. Каним Ви в Етнографски ареален комплекс Златоград, за да изпитате емоцията и насладата от кулинарията и музиката на балканските народи – българи, гърци, сърби и турци. Веселбата продължава през целия ден с музика и танци на балканските народи. БОНУС - обяд на открито на мегдана в Етнографски комплекс с мешана скара на балканските народи и чаша бира Zatecky Hus. По време на скариадата, гостите и жителите на града ще имат възможността за опитат от традиционните български кебапчета и кюфтета, гръцката риба на скара, сръбска плескавица и турския дана-кебап. Празникът в стария град е единствен у нас, като целта му е да обедини народите . Прибиране в хотела. 20 ч. Празнична вечеря с музикална програма, музика и танци на балканските народи в ресторант "Александър" на 16.10.2021 г /събота/. Hощувка.

3 ден 18.10.2021 Златоград - Кърджали – Елин Пелин - София
Закуска. Отправяме се към Кърджали – най-големия град в Източни Родопи. Ще посетим храмовия комплекс „Успение Богородично”, изграден и стопанисван от отец Боян Саръев. В манастира се намира и частица от кръста Господен, открита при разкопки на архиепископска църква в Перперикон от археолога проф. Николай Овчаров. Реликвата е пренесена в храма със специално литийно шествие и днес привлича хиляди поклонници от цялата страна. Свободно време в Кърджали за разходка и обяд на брега на р. Арда. Отпътуване за гр. София следобяд. Пристигане в Елин Пелин привечер и после в София.

ЦЕНА на турист в двойна и тройна стая: 199 лв.
При група от мин. 18 души

Цената включва:
 • Транспорт с комфортен туристически микробус;
 • 2 нощувки със 2 закуски в хотел Върбица** в Златоград;
 • БОНУС - обяд на открито на мегдана в Етнографски комплекс с мешана скара на балканските народи и чаша бира Zatecky Hus.
 • 1 празнична вечеря с музикална програма, музика и танци на балканските народи в ресторант "Александър" на 16.10.2021 г /събота/.
 • Туристическа програма в Злагоград и участие в „Балканска Скариада“ 2021;
 • Посещение на Църква „Св. Успение Богородично“ в Кърджали;
 • Посещение на скално образувание – Каменните гъби.;
 • Посещение на Перперикон;
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от представител на ИнтерТравел;
 • Туристическа застраховка на ЗК „Евроинс“за периода.

Цената не включва:
 • Доплащане за единична стая - 48 лв.
- Приблизителни входни такси за посещаваните обекти:
- Входна такса за Перперикон – възрастен – 6 лв, деца - 3 лв;
- Входна такса за Етнографскимузей и музея на Делю войвода – Златоград – възрастен – 5 лв., деца - 2 лв;
- Допълнение към пакетната цена - 22 лв/човек вечеря на 15.10 /петък/ в ресторант „Александрови къщи“ по следното примерно меню:
- Салата Винарна
- Пилешко филе със сметана и гъби
- Хляб
- Минерална вода 500 мл
- Домашна бисквитена торта