ДЕСТИНАЦИИ

Египет


Обща информация

Държавно устройство: Република
Официален език: арабски
Часово време:EET (UTC+2)
Парична единица:египетска лира (EGP)
Столица: Кайро
Територия: 1 001 450 км2
Население: 75,498,036Полезна информация


Египет е държава в североизточната част на Африка, с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.
Египет е страна на древна цивилизация с история от над 5000 години. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

География
Освен столицата на Египет, Кайро, другите големи градове в страната са: Александрия, Асуан, Assiout, El-Mahalla El-Kubra, Гиза, Хургада, Луксор, Ком Омбо, Порт Сафага, Порт Саид, Шарм ел-Шейх, Шубра Ел-Хема, Суец, Zagazig.
Страната се разделя грубо на 4 области, Горен Египет, Среден Египет, Долен Египет и Нубия.

Политика
Република. Държавен глава - президент, който се избира по предложение на Народното събрание за срок от 6 г. чрез референдум. Законодателен орган - Народно събрание (еднокамарен парламент). Изпълнителен орган - правителство, назначавано от президента.

Административно деление
Египет е разделен на 28 области, наречени мухафази (muhafazat, ед.число — muhafazah).Областите са обособени в отделни региони (марказес). Всяка област има столица, която често носи името на областта.
В таблицата по-долу са подредени в азбучен ред египетските области.През април 2008 Кайро и Гиза се разделят на 4 нови области. Новите области се наричат 6-ти Октомври и Хелуан и старите – Кайро и Гиза.

Стопанство
В стопанството и най-важно място заема производството и преработката на памук. Отглеждат се още зърнени култури, захарна тръстика и др. Водите на Нил се използват за напояване. Отглеждат се камили, овце и др.

Култура
Египетската култура датира от преди пет хиляди години.Древен Египет е сред най-ранните цивилизации и за това време Египет е създала и утвърдила удивително сложна и стабилна култура,която повлиява на Европа,Близкия Изток и Африка.След ерата на фараоните,Египет попада под влиянието на древногръцката култура,християнството и исляма.Днес,много аспекти от египетската древна култура съществуват във взаимодействие с по-нови елементи , включително и влиянието на модерната западна култура,която сама по себе си се корени в древната египетска култура.
Египетската столица , Кайро , е най-големият град в Африка и от векове е известен като научен,културен и търговски център.Египет е държавата с най-много нобелови лауреати в Африка и Арабския свят.Някои египетски политици заемат ключови позиции в основни международни организации като Бутрос Бутрос-Гали в Обединените Нации и Мохамед ел Барадей в Международна агенция за атомна енергия.
  • Ренесанс
Проучванията от началото на 19-ти век на учения Рифа’а ет-Тахтауи поставила основите на Египетския Ренесанс,определяйки прехода от Средновековието към Ранен Модерен Египет.Неговите проучвания възродили интереса към Египетската античност и представили на египетско общество просветни принципи.Тахтауи и образователният реформатор Али Мубарак създали Египтоложко училище, което се считало за вдъхновение на средновековни египетски учени, като Суюти и Макризи, които също са изучавали историята,езика и древността на Египет.Египетският Ренесанс взима връх в края на 19-ти и началото на 20-ти век с творбите и проучванията на Мохамед Абду, Ахмед Лутфи ел Сайед, Тауфик ел Хаким, Луис Ауад, Касим Амин, Салама Моуса, Таха Хюсейн и Махмуд Мокхтар.Те проправят либерален път в Египет, представен като обещание за индивидуална свобода,навлизане на светското в ежедневието и вярата,че в науката се крие ключът към прогреса.
  • Изкуство и Архитектура
Египтяните са били едни от първите основни цивилизации, които проектирали и систематизирали елементи в изкуството и архитектурата.Стенните рисунки, направени в услуга на фараоните, следвали строго последователен код от визуални правила и значения.Египетската цивилизация е известна с колосалните си пирамиди и величествените гробници.Добре познати примери са Пирамидата на Джосер, проектирана от древния архитект и инженер Имхотеп, Сфинксът и Храма на Абу Симбел.Модерното и съвременно египетско изкуство може да бъде толкова разнообразно,колкото е световната сцена на изкуството, от специфичната местна архитектура на Хасан Фатхи, до известните скулптури на Махмуд Мокхтар.
Операта в Кайро служи за основно място за представяне на истинско изкуство в египетската столица.Египетската медийна индистрия и изкуство са процъфтявали от края на 19-ти век,като в днешно време се продуцират повече от 30 египетски канала.От много време Кайро е смятан за „Холивуд в Близкия Изток”,а ежегодният фестивал Международен Филмов Фестивал в Кайро е попаднал в класацията на 11-те фестивала с най-добри оценки от Международната Федерация на филмовите продуценти. За да продължава да се поддържа медиийната индустрия, е построен голям медиен град.Някои египетски актьори, като Омар Шериф, са пожънали слава по целия свят.
  • Литература
Литературата представлява основен културен елемент в живота на Египет.Египетски писатели и поети са сред първите, които въвели модерния стил в Арабската литература, и стиловете и елементите, които въвели, са широко разпространени в Близкия Изток.Първият съвременен египетски роман “Zaynab” от Мохамед Хюсеин Хайкал е публикуван през 1913 година, написан на египетски арабски език.Египетският романист Нагуиб Махфуз е първият арабски писател, който е спечелил Нобелова Награда за Литература.Известни са египетските писателки Науал ел Саадауи, добре позната за феминистките си дейности, и Алифа Рифаат, която също пише за жените и традициите в Египет.Народната поезия (фолклор) е може би най-популярният литературен жанр в Египет, представен в творбите на Ахмед Фоуад Негм (Фагуми), Салах Джахеен и Абдел Рахман ел Абнуди.
  • Музика
Египетската музика е богата смесица от местни, средиземноморски, африкански и западни елементи.В Античността египтяните са свирели на арфи и флейти, включително и два местни инструмента – наи и уд.Ударната и вокалната музика също са се превърнали във важна част от местната музикална традиция.Следи в съвременната история на египетската музика оставят творци като Абдул Хамули , Алмаз и Махмуд Осман, които оказват влияние по-късно върху работата на египетски музикални гиганти като Сайед Дарвиш, Умм Култум , Мохамед Абдел Уахаб и Абдел Халим Хафез. Тези забележителни творци са последвани по-късно от Амр Диаб.Много хора го определят като „Музикалната Легенда” на новото време, който има фенове в Близкия Изток и Европа.От 1970 година насам , египетската попмузика става все по-важна в египетската култура, докато египетската фолклорна музика продължава да бъде изпълнявана по време на сватби и други тържества.
  • Фестивали
Египет е известен с многото си фестивали и религиозни карнавали, познати още като мулид.Рамадан има своя особен привкус в Египет, отпразнуван със звуци, светлини и поток от мюсюлмански туристи прииждат към Египет, за да станат свидетели на този спектакъл.Древният пролетен фестивал Шам ен Нисим е празнуван от египтяните от хиляди години насам.
  • Спорт
Футболът е де факто национален спорт на Египет.Египетските футболни отбори Ел Ахли и Ел Замалек са двата най-популярни отбора, който се радват на успехите си като дългогодишни регионални шампиони.Голямото съперничество пълни улиците на Египет, когато хората празнуват из улиците при победа на любимия отбор.Египет има богата футболна история-този спорт е популярен в страната през последните 100 години.Страната е домакин на много африкански шампионати, като Африканската Купа на Нациите.Докато египетският национален отбор не се е класирал за Световното Първенство от 1990, египетският отбор е печелил Африканската Купа на Нациите безпрецедентните шест пъти, включително два пъти пъти подред през 1957 и 1959 и отново през 2006 и 2008, като поставят световен рекорд. Скуошът и тенисът са другите два популярни спорта в Египет.Египетският отбор по скуош е известен за това, че е силна конкуренция на международни състезания от 30-те години на 20 век.Амр Шабана е най-добрият играч на Египет и три пъти е победител на открити световни първенства и най-добър играч на 2006. Египетският хандбален тим също е поставил рекорд; за състоялия се 34 пъти Африканско Хандбално Първенство, Египет се класира пет пъти на първо място (включително и 2008), пет пъти на второ място, четири пъти на трето място и два пъти се подрежда на четвърто място.Отборът печели 6-то и 7-мо място през 1995,1997 на Световното мъжко Хандбално Първенство, и два пъти печели 6-то място през 1996 и 2000 на Олимпиадата. Египет има дългогодишна традиция в Летните Олимпийски игри още от 1912 година.