ЕКСКУРЗИИ

Кападокия - Земята на приказните комини
Маршрут:
София - Аксарай - Коня - Дербент - Гьореме - Ючхисар - Сарухан - Истанбул - София

Продължителност:
5 дни / 4 нощувки

Цена от: 487 лв.

Програма
Полезно
Турция
Ден 1
Полет от летище София. Пристигане в Анталия и посрещане от местен екскурзовод на български. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 2
Закуска. Посещение на град Анталия. По време на тура ще видите основните забележителности на града – древните градски стени, Часовниковата кула, площада на Републиката, паметника на Ататюрк, както и емблематичната порта на Адриан. Интерес представлява и един от символите на Анталия - минарето Ивли, чиято отличителна черта е липсата на джамия до него. Най-приятната част от екскурзията е посещението на впечатляващия водопад Дюден. Тук човек се чувства като в тропическа гора, сред смайващите гледки на бурната растителност и опияняващия шум на падаща вода, спускаща се от 40 метра височина. Ще имате възможност да посетите магазини за кожени и бижутерски изделия. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 3
Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Коня - градът на танцуващите дервиши, наричани още „мистиците на исляма“. Безспорно най-известният дервиш е Мевляна Джелаледин Руми - един от най-тачените суфи-мистици и най-четените суфи-поети в света. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.
Анталия- Коня 295 км., около 4 часа.

Ден 4
Закуска. Освобождаване на хотела. Туристическа програма с посещение мавзолея на Мевляна; джамията на големия събеседник и учител на Мевляна – Шемс от Тебриз (отвън); медресето Каратай – считано за един от големите университети в средновековна Анатолия. Отпътуване за Кападокия. Попътна спирка в Аксарай за обяд. Пристигане в Кападокия и посещение на древния град Каймаклъ, открит през 1938 г., но обявен като туристическа атракция през 1964 г. Спускайки се в дълбините му по близо сто тесни и наклонени тунела, ще се докоснете до уникални древни съоражения - изсечени в скалите църкви и манастири, спални помещения, каменни трапезарии и изумително запазени стенописи. Настаняване в хотела. Вечеря. В 20:00 ч. по желание организиране на тематична вечер с ориенталски танци в атракционно заведение Яшар Баба (срещу доп. заплащане). Нощувка.
Коня – Кападокия 250 км., около 3 часа и 30 мин.

Ден 5
За любителите на силните усещания рано сутринта, преди закуска, по изгрев слънце, предлагаме полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия с продължителност около 45 - 50 мин. Закуска в хотела. Следва туристическа програма и разглеждане на долината Дербент, наречена още розовата долина, едно от най-интересните създания на природата; местността „Пашабаа“ известна още под името „долината на Симеон“ - смята се, че на това място Св. Симеон е водил отшелнически живот. Екскурзията продължава с посещение на центъра на ранното християнство - националният парк Гьореме. Огромният манастирски комплекс впечатлява с изящните си рисунки, съхранили се така ярки в продължение на векове, благодарение на неприкосновеността на варовиковите скали и постоянната температура в помещенията. Свободно врема за обяд в Гьореме. Отпътуване за живописното градче Ючхисар, където е разположена едноименната крепост и най-високата точка в Кападокия. Наричат това място природен скален замък, съхранил множество тунели и галерии, разположени сред удивителни скални образувания. Попътно разглеждане на „долината на гълъбите“ и „долината на любовта“ и фото пауза между уникалните скалисти образования. Връщане в хотела. Вечеря. За да има вечерта подобаващ завършек в 21:00 ч. ви предлагаме посещение на внушителния Кервансарай Сарухан – построен през 1249 г., където ще наблюдавате дервиши, танцуващи „сема“, чиито движения символизират вечния кръговрат на живота (срещу доп. заплащане). Нощувка.

Ден 6
Закуска. Освобождаване на хотела и отпътуване за Истанбул. Попътно посещение на Султанхан – най-големия кервансарай по пътя на коприната. Пристигане в Истанбул късно вечерта и настаняване в хотел. Нощувка.
Кападокия – Истанбул 737 км., около 8 часа.

Ден 7
Закуска. Пешеходна обиколка на историческия център на града (включена в цената) с разглеждане на Хиподрума, Египетския обелиск, „Синята джамия”, църквата „Св. София”, двореца „Топкапъ” (отвън). Свободно време или разходка с яхта по Босфора (доп. заплащане). Около обяд отпътуване за България. Попътно посещение със свободно време в търговски център „Forum”. Тук се намира аквариумът „SEA LIFE“, разположен на площ от 8000 м2 с един от най-дългите подземни водни тунели, в който посетителите се радват на 270 – градусова панорама и имат усещането, че плуват сред водните обитатели (доп. заплащане за билет за аквариума). Отпътуване за България. Пристигане в България късно през нощта.
Истанбул – София 570 км., около 6 часа и 30 мин.

Цена за възр в двойна стая - 487 лева
Цена за 1 възр - 665 лева
Цена за 2 възр + дете (0.00-1.99) - 1168 лева
Цена за 2 възр + дете (2.00-5.99) - 1305 лева
Цена за 2 възр + дете (6.00-11.99) - 1344 лева
Цеена за 3 възр - 1443 лева


Пакетните цени включват:
 • Чартърен полет София - Анталия с включени летищни такси и багаж до 20 кг. чекиран и до 7 кг. ръчен;
 • Транспорт с автобус по описания маршрут с включени пътни и магистрални такси;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в Коня в хотел Ney Hotel 3* или Baykara 3 * (или подобен);
 • 2 нощувки на база All inclusive в района на Анталия в хотел Hedef Resort 4*;
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в Кападокия в хотел Tassaray 4 или Janet Hotel 3;
 • 1 нощувка със закуска в Истанбул, в хотел 3*;
 • Медицинска застраховка на ЗК"ЛЕВ ИНС" с покритие 10 000 евро (за лица до 70 г.);
 • Пешеходна обиколка на историческия център в Истанбул с екскурзовод на български език;
 • Екскурзоводско обслужване в Анталия, Коня и Кападокия от местен лицензиран екскурзовод на български език, който пътува с групата;
 • Екскурзия до Анталия с разглеждане на основните забележителности и посещение на магазини за кожени и бижутерски изделия.
 • Трансфер летище - хотел.

Пакетните цени не включват:
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" (виж условията по- долу);
 • Мед. застраховка с покритие 10 000 евро за лица от 70 до 79 г. - доплащане 10 лв.;
 • Мед. застраховка с покритие 10 000 евро за лица от 80 до 85 г. - доплащане 20 лв.;
 • Допълнителните екскурзии, извън пакетните цени, посещенията на туристически и обекти и входни такси;
 • Такса гориво (виж забележката по- долу).