ЕКСКУРЗИИ

Родопски легенди: Златоград - Татул - Перперикон и участие във Фестивала „Балканска Скариада“ Златоград
Маршрут:
София - Татул - Златоград Златоград - Кърджали - Перперикон - Каменните гъби - София

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Цена от: 99 лв.

Програма
Хотели по програмата
Полезно
zlatograd-17.10.2020.docx

За 12-та поредна година Златоград организира БАЛКАНСКА СКАРИАДА с традиционна скара, музика и танци на балканските народи !На 17 октомври 2020 г. от 11 ч. в етнографски комплекс ще можем да опитаме от печените месни специалитети на съседите ни сърби, турци и гърци. Разбира се, ще има и нашенска скара! Кулинарните изкушения ще бъдат съпроводени с много музика, песни и танци на съответните народи. Специални гости на празника са музиканти от съседна Гърция – виртуозът на бузуки Никос Мерахцакис и неговия бенд! „Яж , пий, весели се и добра дума думай…”

1 ден 17.10.2020 София - Татул - Златоград
07 ч.Тръгване от гр. София /стадион В.Левски по маршрут София – Пловдив – Татул. Около обяд пристигане в Татул. Тракийското светилище датира от края на V и началото на ІV хил. пр. Хр. Представлява скален масив с пресечена пирамида на върха. Комплексът се състои от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и триметров кладенец. 12ч. Отпътуване за гр. Златоград. Туристическа програма в Златоград с пешеходна разходка до лобното място и паметника на Делю войвода и запознаване с легендата за хайдутина, най-старата църква, построена по време на Османското владичество в Родопите – “Успение Богородично” - от 1834 г., сградата на най-старата поща в България, църквата „Св. Георги” и разположената в двора й взаимно училище, поставило началото на просветно-образователното дело в Родопите. Тук е открит и най-старият писмен паметник от Родопското Възраждане – “Златоградски писмовник” (1852 г.). Свободно време за разглеждане на Ареален комплекс Златоград. Възможност да опитате прочутото „въртяно кафе” в кафене „Стария град”, приготвено върху нагорещен пясък и поднесено със специален ритуал. Свободно време да се насладите на вкусните ястия от Балканската Скариада и да се повеселите. Каним Ви в Етнографски ареален комплекс Златоград, за да изпитате емоцията и насладата от кулинарията и музиката на балканските народи – българи, гърци, сърби и турци. Веселбата продължава през деня и вечерта с музика и танци на балканските народи. По време на скариадата, гостите и жителите на града ще имат възможността за опитат от традиционните български кебапчета и кюфтета, гръцката риба на скара, сръбска плескавица и турския дана-кебап. Празникът в стария град е единствен у нас, като целта му е да обедини народите и да привлече туристи, възраждайки забравени родопски ястия 17 ч. отпътуване за Кърджали. Настаняване в хотел ***. Разходка до водното огледало на р. Арда. Възможност за организиране на Вечеря*. Hощувка.

2 ден 18.10.2020 Кърджали - Перперикон - Каменните гъби - София
Закуска. Ще посетим храмовия комплекс „Успение Богородично”, изграден и стопанисван от отец Боян Саръев. В манастира се намира и частица от кръста Господен, открита при разкопки на архиепископска църква в Перперикон от археолога проф. Николай Овчаров. Реликвата е пренесена в храма със специално литийно шествие и днес привлича хиляди поклонници от цялата страна. Продължаваме към най-големия мегалитен ансамбъл на Балканския полуостров - Перперикон, състоящ се от четири основоопределящи части – мощна крепостна стена, акропол, дворец, северно и южно предградие. Върху този археологически комплекс повече от двадесет века, различни поколения са оставили своите отпечатъци. По път кратка фотопауза до прочутото скално образувание – Каменните гъби. Природният феномен е разположен на около 1 km северно от с. Бели пласт. Отпътуване за гр. София следобяд. Пристигане в София вечерта.

ЦЕНА на турист в двойна и тройна стая: 99 лв.
ЦЕНА за Дете до 12 г., настанено с двамата си родители – 85 лв.

Цената включва:
 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • Туристическа програма в Злагоград и участие в „Балканска Скариада“ 2020;
 • Посещение на Църква „Св. Успение Богородично“ в Кърджали;
 • Посещение на Татул с местен екскурзовод;
 • Посещение на Перперикон с местен екскурзовод;
 • Екскурзоводско обслужване по целия маршрут от представител на ИнтерТравел;
 • Туристическа застраховка на ЗК „Евроинс“.

Цената не включва:
 • Доплащане за единична стая - 25лв.
 • Вечеря в ресторанта 16 лв. /меню: сезонна салата, пилешко филе с лимонов сос и печени картофи, десерт, хляб и вода/
 • Доплащане за тръгване от Ботевград – 10 лв.
 • Приблизителни входни такси за посещаваните обекти:
Входна такса за Перперикон –възрастен – 6 лв , деца - 2 лв;
Входна такса за Татул – възрастен – 4лв, деца - 2 лв;
Входна такса за Етнографски ареален комплекс – Златоград – възрастен – 2лв , деца - 1 лв;