ЕКСКУРЗИИ

КАПАДОКИЯ – вълшебството на Мала Азия
Маршрут:
София - Невшехир - Дербент - Гювенджерлик - Гьореме - Аванос - Ючхисар - Офроуд - Каймаклъ - Ъхлара - Ъхлара - Селимие - Ъхлара - Хаджи Бекташ Вели - Пашабаа - Мустафапаша - Синасос - Зелве - Невшехир - София

Продължителност:
5 дни / 4 нощувки

Цена от: 585 лв.

Програма
Хотели по програмата
Полезно
Турция
Елате с нас на вълнуващо пътешествие в страната на причудливите земни форми и мистичните духовни учения! Тук се сливат природа и история, реалност и съвремие!

Нашата традиционна самолетна програма до Кападокия с дата на заминаване 18.09.2021 г. Това пленително място прилича на друга планета, природно оформено още от древни времена. Където и да се погледнете гледките са незабравими – приказни „комини“ образувани преди 60 млн години, скрити подземни градове и цветни балони, които изпълват небесната шир. Докоснете се до Кападокия – вълшебството на Мала Азия.

Възможност за допълнителни екскурзии, включващи най-интересните забележителности.
Удобни полетни часове с максимално оползотворяване на дните за престой в хотелите.
Цените на всички допълнителни екскурзии са с включени входни такси на посещаваните обекти.

Полетно разписание:
Заминаване FB5031 08:00 София - 09:30 Невшехир
Връщане FB5032 17:00 Невшехир - 18:30 София
Авиокомпания: Bulgaria Air Тип самолет: A320
Адрес на авиокомпанията: гр. София, 1540 бул. „Брюксел“ № 1, Летище София Възможна е промяна в полетното разписание от страна на авиокомпанията.

Ден 1
Сбор на летище София. Изпращане от представител на туроператора. Отпътуване с чартърен полет от летище София. Кацане на летище Невшехир. Посрещане от фирмата партньор и трансфер до избрания хотел. Настаняване в хотела след 14.00ч. Следва обиколка из мистичните тайни на Кападокия с местен екскурзовод /включена в цената/. Разглеждане на долината Дербент, наречена още розовата долина, едно от най-интересните създания на природата. Неповторим пейзаж и съвършенството на вулканичните конуси. Попътно разглеждане на долината Гювенджерлик „долината на гълъбите“. Долината е дълга 4100 метра и е една от най-дългите долини на Кападокия - дом на гълъбите от векове. Фото пауза между уникалните скалисти образования. От западната страна на долината се намира замъкът Юxисар. Следва посещение на град Аванос наричан от хетите Венеса, който още в древността е известен като център на грънчарството и занаятите. Разположен на брега на Kızılırmak (Червената река), Avanos е на около 8 километра от историческия център на Кападокия в Гьореме. Червената река, която също е една от най-дългите реки в Турция, е доставила на много поколения занаятчии червената глина, използвана за създаването на емблематичното им изкуство. Посещение на традиционно грънчарско ателие за минерални сувенири и ювелирен център в Аванос, където ще наблюдаваме процеса на ръчна изработка и декорация по запазена технология от древността. Свободно време в центъра на града, сред типичните къщи с изящна архитектура. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 2
За любителите на силните усещания рано сутринта, преди закуска, по изгрев слънце, предлагаме полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия с продължителност около 45 - 50 мин. Закуска в хотела. Отпътуване за живописното градче Ючхисар, където е разположена едноименната крепост Ючхисар. Посещение на замъка Ючхисар. Най-високата точка на Кападокия, откъдето се открива невероятна гледка към околността. Наричат това място природен скален замък, съхранил множество тунели и галерии, разположени сред удивителни скални образувания. Отпътуване за центъра на ранното християнство - националният парк Гьореме. Музей, който е на открито в сърцето на Кападокия. Състои от група скали, в които са били издълбани пещери. Известен със стенописи, датиращи от 10-ти век, описващи живота на Исус Христос и на монаси. Огромният манастирски комплекс впечатлява с изящните си рисунки, съхранили се така ярки в продължение на векове, благодарение на неприкосновеността на варовиковите скали и постоянната температура в помещенията. Свободно време в Гьореме. Попътно разглеждане на „долината на любовта“ и фото пауза между уникалните скалисти образования. Връщане в хотела. Вечеря. В 20:00 ч. Възможност за посещение на атракционно заведение Яшарбаба в Кападокия с богата музикална програма, тематична вечер с ориенталски танци (срещу доп. заплащане). Връщане в хотела. Нощувка.

Ден 3
Възможност за Джип сафари - Офроуд преход с джип 4x4 през живописни местности. По пътя се спира на четири места – залезът на Кападокия - Старата болница, замъкът „Ортахисар“ и църквата „Панджърлък“ , фотопауза за 15 минути. Средна продължителност на обиколката 2 часа. Накрая обиколката ще приключи с чаша шампанско и ще получите сертификат.
Закуска. Екскурзионна програма с посещение на древния, подземен град Каймаклъ, открит през 1938 г., но обявен като туристическа атракция през 1964 г. Спускайки се в дълбините му по близо 100 тесни и наклонени тунела, ще се докоснете до уникални древни съоръжения - изсечени в скалите църкви и манастири, спални помещения, каменни трапезарии и изумително запазени стенописи. Следва посещение на долината Ъхлара /Средновековната Перистрема/ – една от най-красивите забележителности в Кападокия. Долината Ъхлара е едно от най-големите съсредоточия на християнски скални култови обекти в света. Намира се в подножието на угасналите вулкани Хасандаа- Мелендиз-Гюлдаа. Представлява каньон, който е издълбан в скалите. Каньонът започва от селото Ъхлара и завършва в селото Селимие, след като прави 26 завоя и продължава 14 км. Предполага се, че в долината има над 4 000 жилища и стотици скални църкви, украсени със стенописи. Някога в долината са живели над 80 000 души. Още в зората на християнството каньонът е бил заселен от монаси аскети, които живеели в меките скали на каньона. През 6 век в Ъхлара са създадени манастири и в двете части на каньона са издълбани скални църкви. Посещават се три църкви – Църквата под дърветата” или “Agacalti kilisesi”, "Змийската църква" или Yılanlı Kilise , църквата „Благовещение“. Връщане в хотела. За да има вечерта подобаващ завършек в 18:00 ч. ви предлагаме посещение на внушителния Кервансарай Сарухан – построен през 1249 г., където ще наблюдавате дервиши, танцуващи „сема“, чиито движения символизират вечния кръговрат на живота (срещу доп. заплащане). Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 4
Закуска. Посещение на комплексът на дервишите Хаджи Бекташ Вели, превърнат днес в музей – къщата на страданието, петте камъка и храмът на алевитите с много интересни експонати за вярата. Открит като музей за посетители на 16 август 1964 година. Хаджи Бекташ e свещен център на алевитите от Исляма. Малкото градче Хаджибекташ се намира на 45км. северно от Нешехир. Градът е преименуван в негова чест след смъртта му. Гробницата на Хаджи Бекташ Вели се намира в рамките на манастирския комплекс, но основната част от комплекса датира от османския период, когато това е било седалище на голяма общност от дервиши Бекташ.При посоещението в него могат да се наблюдават разнородни архитектурни стилове и елементи, вариращи от 13 до 19 век. Комплексът се състои от три основни части: Първа (Nadar), Втора (Dergah) и Трета (Hazret), като всяка от тях е построена около вътрешен двор. Орденът на дервишите се основава четири догми или врати – вратата на шериата, вратата на мистицизма, вратата на истината и вратата на знанието. В манастира на дервишите човек се изпълва с мир и любов в душата и се пренася до светове напълно различни от нашите. Неговият свят е изпълнен с любов към човечеството и Вселената. Това е пътят на любовта, на знанието, на мира и вярата. Любовта към Бога и към човечеството лежат в основата на философията на Хаджи Бекташ Вели. Той е повлиян от съвършенството, хармонията и реда, които наблюдава във Вселената: „ Каквото и да търсите, потърсете го в себе си“... Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 5
Закуска. Посещение на местността „Пашабаа“ известна още под името „долината на Симеон“ - смята се, че на това място Св. Симеон е водил отшелнически живот. За Пашабаг е характерно базалтовите шапки върху вулканичните туфи. Неповторим пейзаж и съвършенството на вулканичните конуси, високи над 10 метра. Посещение на Мустафапаша – древен град, наричан в миналото Синасос, чиито жители освен със своето трудолюбие, се славели и с множество лозя, от които произвеждали чудесни вина. Свободно време в центъра на града, сред типичните къщи с изящна архитектура от 19-ти век, където се снимат част от популярните турски сериали. Следва посещение на долината Зелве. В долината на приказните комини – Зелве, християните са се крили от нашествията на персите и арабите между IX и XIII в. Ще видите многобройни жилища в скалите. Вулканични форми оформени под въздействието на вятъра и водата, които ще ви върнат още веднъж в мистичността. Трансфер до летище Невшехир в обявения час от фирмата партньор. Полет за София.

ЦЕНИ ПРИ НАСТАНЯВАНЕ В Хотел TAS SARAY****
https://www.oteltassaray.com/
Хотелът се намира на 45 км. от медународното летище Невшехир в центъра на град Ургюп в района на Кападокия.
Хранене: HB - закуска на шведска маса и вечеря на сет меню
Цена за възр в двойна стая: 299 Евро / 585 лв
Цена за 1 възр в стая: 366 Евро / 716 лв
Цена за 1 възр + дете (6.00-11.99) в стая: 614 Евро / 1201 лв
Цена за 2 възр + дете (6.00-11.99) в стая: 846 Евро / 1655 лв
Цена за 3 възр в стая: 888 Евро / 1737 лв


ЦЕНИ ПРИ НАСТАНЯВАНЕ В BURCU KAYA*** - Ортахисар
https://www.burcukayaotel.com.tr/
Хотелът се намира в селището Ортахисар, в района на Кападокия. на 45 км. от летище Невшехир. Хотелът е построен в традиционна архитектура, разполага с общо 82 стаи за настаняване. Всички стаи разполагат с телевизор 66 инча, телефон, баня с душ/вана, сешоар, сет за чай и кафе(беазплатно), минибар(само вода), сейф(беазплатно), WI-FI(безпплатно), без балкон. Почистване на стаите и смяна на кърпите - всеки ден, смяна на спалното бельо – 3 пъти в седмицата.
Разполага с Ресторант, външен басейн, детски басейн, лоби бар, румсървис, СПА център(срещу доплащане), Wi-Fi (безплатен - на територията на хотела), градина, 3 конферентни зали, паркинг. ** Повечето от хранителните продукти, използвани в ресторанта, се произвеждат в сертифицираната за биологично земеделие ферма - Fatma Sultan -
Хранене : HB - закуска на шведска маса и вечеря на сет меню.
Цена за възр в двойна стая: 321 Евро / 628 лв
Цена за 1 възр в стая: 388 Евро / 759 лв
Цена за 1 възр + дете (6.00-11.99) в стая: 648 Евро / 1267 лв
Цена за 2 възр + дете (6.00-11.99) в стая: 902 Евро / 1764 лв
Цена за 3 възр в стая: 963 Евро / 1883 лв

Пакетните цени включват:
 • Чартърен полет София - КАПАДОКИЯ /НЕВШЕХИР/ - София с включени летищни такси и багаж до 20 кг. чекиран и до 7 кг. ръчен;
 • 4 нощувки в хотел по избор;
 • Медицинска застраховка на ЗК"ЛЕВ ИНС" с покритие 10 000 евро (за лица до 70 г.);
 • Изпращане на летището от представител на TO;
 • Обслужване на място от представител на местната фирма партньор (при пътуване в чужбина);
 • Туристическа програма в Кападокия с местен екскурзовод - разглеждане на долината Дербент, разглеждане на долината Гювенджерлик „долината на гълъбите“, посещение на град Аванос;

Пакетните цени не включват:
 • Такса гориво (виж забележката по- долу);
 • Мед. застраховка с покритие 10 000 евро за лица от 70 до 79 г. - доплащане 10 лв.;
 • Мед. застраховка с покритие 10 000 евро за лица от 80 до 85 г. - доплащане 20 лв.;
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" (виж условията по- долу);
 • Допълнителните екскурзии, извън пакетните цени, посещенията на туристически обекти и входни такси.