ЕКСКУРЗИИ

Сараево - Мостар - ДУБРОВНИК
Маршрут:
СОФИЯ – САРАЕВО – МОСТАР – ДУБРОВНИК – БУДВА* - КОТОР* – ВИШЕГРАД – СОФИЯ

Продължителност:
5 дни / 4 нощувки

Цена от: 495 лв.

Програма
Полезно
1 ДЕН /СОФИЯ – САРАЕВО/
Отпътуване от София от паркинга пред стадион “Васил Левски” в 07.00ч. Пътуване по маршрут: София – Пирот – Крушевац - Чачак – Ужице - Вишеград – Сараево. Пристигане в Сараево привечер. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ДЕН /САРАЕВО – МОСТАР – ДУБРОВНИК/
Закуска. Панорамна обиколка на Сараево: моста на Айфел и историческия мост, на който е бил убит австро-унгарския престолонаследник Фердинанд /причина за започването на Първата световна война/, Инат къща, Кметството, Катедралата и Баш чаршия. Отпътуване за град Мостар. Разглеждане на Старият турски мост над река Неретва построен през 16в. /Мостът е в списъка за културни наследства на UNESCO. По време на ожесточените сражения през 1993г. е разрушен, и отново възстановен и открит през 2004г./. Разходка по тесните калдаръмени улички на старата част на града. В късния следобяд настаняване в хотел на Дубровнишка ривиера. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3 ДЕН /ДУБРОВНИК/
Закуска. Панорамен тур на Дубровнишка ривиера и Дубровник. Туристическа програма в стария град на Дубровник с местен екскурзовод (По време на програмата се посещават и туристическите обекти, за които има входна такса. Туристите, които не желаят да заплатят входните такси, изчакват групата отвън пред всеки обект, за да продължат с туристическата обиколка): улица Страдун, големият и малкия фонтан на Онуфрий, двореца Княжев двор, двореца Спонза, църквата Св.Спас, Францисканския манастир и Аптеката, Доминиканския манастир, Градската часовникова кула, Дубровнишката катедрала, църквата Св.Влах (покровителя на града), паметника на Орландо, паметника на Иван Гундулич.
В зависимост от метеорологичните условия - по желание разходка с корабче до близкият остров Локрум, който е обявен за национален парк. Според легендата на Локрум е намерил спасение Ричард Лъвското сърце, след корабокрушение на връщане от Кръстоносен поход до Палестина Разглеждане на ботаническата градина на острова. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

4 ДЕН /ДУБРОВНИК – БУДВА* - КОТОР* /
Закуска. Свободно време или по желание екскурзия до Будва и Котор.
Преминаване на хърватско-черногорската граница. Отпътуване за Будванска ривиера и известния черногорски курорт Будва. Туристическа обиколка в старият град на Будва: придвижвайки се по тясните улички и площадчета ще стигнем до църквата Св.Троица, катедралата Св.Йоан и Цитаделата. Желаещите могат да се качат на върха на Цитаделата откъдето се открива прекрасна гледка към близкият остров Св.Никола и цяла будванска ривиера. Свободно време за обяд. Продължаване по маршрута за Котор, градът и природния район около него са включени в списъка на UNESCO. Туристическа обиколка в старият град: Западната порта на градските стени, Главния площад, Часовниковата кула, двореца на Дуковете, Византийския дворец, катедралата Св.Трифон. Кратко свободно време. Потегляне обратно към Хърватска. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН /ДУБРОВНИК – ВИШЕГРАД - СОФИЯ/
Закуска. Отпътуване за България. На Вишеград кратка фото-пауза при известния каменен мост над река Дрина – „Чуприята”. Моста е построен през ХVI век по инициатива на Мехмед паша - Соколлу и дело на великият архитект Синан. От 2007 г. е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Романа „Мостът на Дрина” е най-добрата творба на известния поет и писател Иво Андрич, нобелов лауреат за литература от 1961 г. Посещение на известния Андричград (Каменград), изграден в чест на Андрич. Това е второто етноселище, създадено по проект и с финансово участие на Емир Кустурица (след Дървенград). Стойността на строителството е почти 15 милиона евро. Намира се в центъра на Вишеград, живописно разположен на издължения полуостров, на място, където река Рзав се влива в Дрина. Очаква се Каменград да бъде фон за филмовата адаптация на Кустурица на книгата на Иво Андрич „Мостът на Дрина”. Продължаване по маршрута: Чачак – Кралево – Ниш - София. Пристигане в София късно през нощта.

Цена за дата на отътуване: 02.09-06.09.2022
човек в двойна стая - 655 лв
трети възрастен в стая - 610 лв
единична стая - 890 лв
дете до 12г. в стая с 2-ма възрастни - 550 лв


Цена за дата на отътуване: 21.09-25.09.2022
човек в двойна стая - 585 лв
трети възрастен в стая - 545 лв
единична стая - 790 лв
дете до 12г. в стая с 2-ма възрастни - 475 лв


Цена за дата на отътуване: 12.10-16.10.2022
човек в двойна стая - 550 лв
трети възрастен в стая - 515 лв
единична стая - 735 лв
дете до 12г. в стая с 2-ма възрастни - 445 лв


Цена за дата на отътуване: 02.11-06.11.2022
човек в двойна стая - 495 лв
трети възрастен в стая - 450 лв
единична стая - 620 лв
дете до 12г. в стая с 2-ма възрастни - 405 лв


ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

>1 нощувка, 1 закуска, 1 вечеря в хотел 3* в Сараево, Босна и Херцеговина
>3 нощувки, 3 закуски, 3 вечери в хотел 3* в/в района на Дубровник
>транспорт с туристически автобус 3* /минибар, климатик, DVD/
>водач от фирмата организатор
>местен екскурзовод за обиколката в Дубровник
>медицинска застраховка с асистънс с покритие 5000 евро

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
  • входни такси за забележителностите по програмата: в Дубровник – възрастен 32 евро общо, дете до 14г. – 21 евро (включва Францискански манастир, Доминикански манастир, Дубровнишката катедрала, двореца Княжев двор), билет за корабче до остров Локрум – 20 евро
  • екскурзия до Котор и Будва - 20 евро /организира се при група минимум 30 души, заявява се и се заплаща на място/
  • доплащане към медицинската застраховка за лица от 65 до 70г. - 3 лева; от 71 до 75г. – 5 лева; от 76 до 85г. – 10 лева. Туристи над 85г. не могат да бъдат застраховани.
  • доплащане за транспорт в двете посоки от Бургас - 55 лева; от Сливен – 45 лева; от Стара Загора – 35 лева; от Пловдив – 30 лева, от Пазарджик - 25 лева

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕТО:
  • валидна лична карта или задграничен паспорт.
  • за дете под 18 години, пътуващо без единият или без двамата си родители е необходимо нотариално заверено родителско разрешение за пътуване в чужбина от непътуващия родител/непътуващите родители. Представя се на гранична полиция в оригинал и копие.
  • за дете под 18 години, пътуващо с родителите си, които носят различни фамилии е необходимо представяне на акт за раждане пред гранична полиция.

НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ:
  • депозит в размер на 50 лева на човек при записване
  • доплащане 20 дни преди датата на отпътуване.