ЕКСКУРЗИИ

КЛАСИЧЕСКИ ТУР на ИТАЛИЯ
Маршрут:
София - Загреб - Болоня - Римини - Реп.Сан Марино - РИМ - Монтекатини - Флоренция - Венеция - София

Продължителност:
8 дни / 6 нощувки

Дати на отпътуване:
11.04.2020 г., 19.09.2020 г.

Цена от: 699 лв.

Програма
Полезно
Италия
clasic-italy-19-6bb.doc

1 ден София - Загреб (780 км)
07 ч. отпътуване от София/стадион В. Левски по маршрут: КПП Калотина- Сърбия - Хърватска. 19 ч. пристигане в Загреб. Кратка туристическа програма в столицата на Хърватска: Площад Бан Йосип Йелачич, старите квартали Градец с църквата Св.Марко, Катедралата на стария Каптол.... Настаняване в хотела. Нощувка.

2 ден Загреб - Болоня - Римини (630 км)
Закуска. 8 ч. отпътуване за Италия. Ще преминеме през областите Фриули Венеция Джулия, която крие в себе си много история, съкровища и уникална природа. Следва областта Венето, ще преминем край Венеция и Падуа. Нашата първа спирка ще бъде в областта Емиля - Романя. Това е регион с харизма, богат на красиви градове пълни с изкуство, живописни планински пейзажи, термални извори. Посещение на Болоня столицата: пешеходна разходка площад “Маджоре” с църквата „Св.Петроний” - светец покровител на града и площад „Нетуно” с прочутия фонтан на Нептун, двете наклонени средновековни кули Гаризенда и Азинелли. Разглеждане на Университета (най-стария съществуващ в Европа). Привечер настаняване в хотел в курорта Римини / Ричоне. Нощувка.

3 ден Сан Марино - Рим (400 км)
Закуска. Отпътуване за Република Сан Марино. Пешеходна разходка в столицата Сан Марино с посещение на Площад Либерта и Правителствения дворец, катедралата, крепостните кули “Рока”и “Честа”. Свободно време по главната търговска улица за покупка на безмитни стоки и прославените ликьори. Отпътуване за Рим. По път пожелание разглеждане на вила Д`Есте с терасовидни градини на площ от 4 хектара, фонтани, алея със 100 фонтана и прекрасни розови храсти. Повечето летни резиденции и дворци на римски императори са били построени именно в Тиволи. Вила Д’Есте заедно със своят дворец и градини е една от най-забележителните илюстрации на ренесансовата архитектура. Тя е изградена по желание на кардинал Иполито д'Есте. Едни от шедьоврите в градините на вилата са „Фонтанът на Дракона“ и „Фонтанът на яйцето“. През 16 век градините и фонтаните на Вилата са смятани за осмото чудо на света. Настаняване в периферен хотел в Рим. Нощувка.

4 ден РИМ
Закуска 9 ч. пещеходна турпрограма в центъра на Римската империя с екскурзовод: Колизеумът - най-големият амфитеатър от древноримската епоха; църквата "Сан Клементе" с гроба на Константин - Кирил Философ; Римският форум - сърцето на античния Рим, където е бил съсредоточен политическият, религиозен и търговски живот на града; величествената Арка на Константин, Колоната на Траян - уникален паметник, покрит със спираловидни релефи; изкачване на Капитолия, площад "Венеция" с монумента на Виктор Емануил II до Пантеона и площад "Навона" със своите изящни барокови църкви и фонтани, продължаваме към фонтанът "Ди Треви" - най-известният и красив в цяла Италия - шедьовър на бароковата архитектура, в чийто център се издига бог Нептун със своята колесница. Свободно време за обяд. След обед Пещеходна разходка в Бароков Рим до площад "Испания" със стълбата, водеща към църквата "Санта Тринита дей Монти" едно от най-предпочитаните от туристите места в Рим с прекрасна гледка към целия град, кафе Греко (най-старото кафене в Рим от 1760 г., където са отсядали всички големи поети, писатели и композитори в Рим – Брамс, Лист, Вагнер, Андерсен, Гогол, Марк Твен. От тук започва и улица Кондоти най-скъпата улица в Рим, с луксозни бутици на всички световно известни марки и фонтанът "Ди Треви" - най-известният и красив в цяла Италия - шедьовър на бароковата архитектура, в чийто център се издига бог Нептун със своята колесница до площада на колоната на Марк Аврелий с Двореца „Киджи"/днес Министерски съвет/ и елегантната галерия „Умверто Сорди“ до площада на Парламента. Свободно време по търговската Виа дел Корсо.Нощувка.

5 ден Рим/Ватикана - Монтекатини (280 км)
Закуска. Отпътуване с метро за Ватикана – Центъра на католицизма(UNESCO). Сутринта По желание разглеждане с лицензиран екскурзовод на държавата Ватикана и невероятната колекция от художествени съкровища във Ватиканските музеи, в които влизат стаите рисувани от Рафаело и Сикстинската капела (рисувана от Микеланджело, Ботичели, Гирландайо). Обиколката завършва с разглеждане на базиликата “Св. Петър” - най-голямата в християнският свят с възхитителната си архитектура, дело на гениите на ренесанса Бернини, Браманте, Мадерно, Микеланджело – 35 евро на турист: вход, предварителна резервация, слушалки, придружаващ местен екскурзовод бълг. език/. Cлед обяд отпътуване за “зеленото сърце” на Италия – областта Тоскана със зелените хълмове и островърхите кипариси, със средновековните замъци и тосканските вили. Вечерта настаняване в хотел в района на Флоренция/курорта Монтекатини терме. Свободно време. Нощувка.

6 ден Монтекатини - Флоренция - Венеция (370 км)
Закуска. Отпътуване за Флоренция - люлката на Ренесанса. Пешеходна обиколка /~2 ч./ с местен екскурзовод на бълг. език в историческия център (UNESCO) – църквата Санта Кроче, Къщата на Данте, катедралата Санта Мария дел Фиоре, Кулата на Брунелески, Баптистерия със златните врати, палацо Векио с площада на Синьорията и галерия Уфици (отвън), понте Векио, Свободно време. Отпътуване за Венеция . Нощувка в курорта Лидо ди Йезолоили района на Венеция.

7 ден Венеция - София (1159 км)
Закуска. 09 ч. отпътуване от пристанище Пунта Сабиони с корабче за Венеция - Перлата на Адриатика: туристическа програма с екскурзовод в сърцето на града (UNESCO) площад ”Сан Марко”, разглеждане на великолепния Дворец на Дожите /отвън/, Моста на Въздишките, Камбанарията, Часовниковата кула, Библютека Марчиана. Посещение на едноименната Базилика, където се пазят мощите на Св. Марко - покровител на града, след това по тесните улички с пъстри сувенирни магазинчета до покрития мост Риалто с колоритния пазар и Канале гранде. Свободно време за обяд и пазаруване. По желание може да се разходим с гондола* из плетеницата от по-малки канали, обкръжени от двете страни от старинни дворци, къщи и катедрали. Свободно време за посещение на музеи. Около 17 ч. връщане с корабчето на пристанището Пунта Саббиони. Финален шопинг в голям търговски център. Отпътуване за България.

8 ден
Пристигане в София следобяд.

ЦЕНА: 699 лева при настаняване в стаи с 2-3 легла / За Ранни записвания при внасяне 30% до 24.01.2020
Цена за деца до 12 г.в стая с 2-ма родители - 600 лв.
Доплащане за единична стая – 188 лв.

ЦЕНА: 735 лева при настаняване в стаи с 2-3 легла при внасяне 30% след 24.01.2020
Цена за деца до 12 г.в стая с 2-ма родители - 645 лв.
Доплащане за единична стая – 210 лв.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията: 40 туристи.

Цената включва:
 • транспорт с туристически автобус /оборудван с климатик, минибар, телевизор/.
 • 6 нощувки с 6 закуски - 1 нощувка в Загреб, 1 нощувка в Римини/Ричоне, 1 нощувка в Монтекатини Терме, 2 нощувки в периферен х-л в Рим; 1 нощувка в района на Венеция в хотели 3* в стаи с 2-3 легла.
 • туристическа програма в определените според маршрута градове и туристически обекти.
 • Местен екскурзовод в Рим и Флоренция.
 • екскурзоводско обслужване на български език по маршрута / с изключение на музеите, които имат изричното изискване за лицензиран екскурзовод, който може да бъде нает от самия музей срещу допълнително заплащане.
 • медицинска застраховка за целия престой с лимит 5000 евро.
 • пътни такси и административни разходи;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • посещение на Вила Д`Есте – 15 евро – входна такса и транспорт при мин. 30 души.
 • Ватиканските музеи и Сикстинската капела - 35 евро (Предварителна резервация,входна такса, слушалки и местен екскурзовод – при мин. 30 души) заплаща се при при втора вноска
 • Слушалки за пешеходната обиколка в Рим - 2 евро.
 • Входна такса Флоренция - 8 € + слушалки - 2 евро.
 • Билет за римското метро – 1,50 евро /75 мин/; Билет за гр. транспорт в Рим 7 евро /целодневен за всички превозни средства.
 • Туристическа такса за хотелите в Италия - 1 евро на ден Монтекатини за хотели 3*, 1,5 евро за Римини и Лидо в х-л 3 зв., за Рим - 4 евро на ден - плаща се от туриста задължително на Рецепцията на хотела - общо 12 евро.
 • Допращане за мед. застраховка над 65 г. - 6 лв., над 70 г.- 9 лв.
 • Билет отиване и връщане за корабче и входна такса Венеция - 20 евро задължителен и се заплаща при крайно плащане на екскурзията.
 • Вечеря в традиционен ресторант - 20 евро.
 • Допълнителните екскурзии и мероприятия се провеждат при мин. 30 записани.
 • входните такси за музеите и туристическите обекти в евро по желание.
 • Музейни такси в Рим: Колизеума и Форум Романум - 13 евро, Музей на базилика „Сан Клементе” - 7 евро, билет за метрото 1,50 евро, карта за метро и автобус за 1 ден - 7 евро.
 • Музейни такси във Флоренция: Баптистерията - 5 евро, Кулата на Дуомо - 6 евро, Църквата Санта Кроче - 5 евро за групи над 20 души.
 • Музейни такси във Венеция: Дворецът на Доджите - 18 €, Камбанарията - 7 €, Музея на Базиликата Сан Марко - 4 €;