ЕКСКУРЗИИ

НЕАПОЛ - Помпей и Везувий, Амалфийското крайбрежие, Соренто и о-в Капри
Маршрут:
София - Неапол - София

Продължителност:
6 дни / 5 нощувки

Цена от: 839 лв.

Програма
Полезно
Италия
1 ден 01.05.2022 г.
Полет от летище София в 06:40 ч. с авиокомпания Ryan Air за Бари. Приземяване в Бари. При възможност настаняване в хотел. Програмата продължава с БОНУС: пешеходна обиколка на стария град на Бари. Там се намират всички известни забележителностти, а плетеницата от улици и пресечки носи свой особен дух. Катедралата "Св. Савин" е построена в края на XII в. в романски стил. През XVIII в. интериорът и фасадата на катедралата са променени в бароков стил. Базилика "Св. Никола" е осветена през 1087 г., но остава незавършена до 1197 г. Тя е едно от най-големите постижения на романската архитектура в Пулия. Базиликата е дом на картината „Богородица със светци” на Виварини от 1476 г., там е гробницата на Бона Сфорца – друга ярка забележитеност е мраморния епископски трон. В църквата се пазят и мощите на св. Николай – закрилник на моряците, затворниците и децата.
Следобед, по желание, екскурзия до Алберобело и Локоротондо. Алберобело - приказната столица на трулите е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът е една от най-впечатляващите туристически атракции на Пулия и туристите, посетили областта не пропускат да се разходят покрай странните кръгли къщи, наречени трули. Това са странни постройки от камък, строени „на сухо”, без хоросан, с конусовидни покриви, покрити със сиви варовикови плочи, които са характерни за областта между Алберобело, Фазано, Остуни и Мартина Франка. Някои от тях датират от етруската епоха. Алберобело е запазил 1400 трули, които покриват двете хълмчета, върху които е построено градчето и предлагат на посетителя един наистина необичаен пейзаж. Свободно време.
Посещение на Локоротондо – пешеходна разходка из улиците на гинесовия рекордьор за най-много букви "о" в името. Странното име, което означава "кръгло място", произлиза от също толкова интересния исторически център с кръгла форма. Локоротондо е известен още като "Град на балконите" и като една от 36-те най-красиви общини в Италия. Тук не само къщите си имат номера, но и всеки балкон е номериран. Връщане в Бари.
Нощувка.

Ден 2 02.05.2022 г.
Закуска.
След това туристите ще имат възможност за целодневна екскурзия до Алтамура и Матера, по желание. В Алтамура ще разгледаме историческия център и неговите 200 "claustri", представляващи малки квадратни дворчета, около които са разположени домовете с техните характерни арки, сводове, тераси. Катедралата в градчето - Duomo di Alamura, е изградена по волята на Фридрих II, който настоявал да е архитектурен "unicum". Тя е градена и достроявана дълги години. Алтамура е известна още и с хляба си от твърда пшеница с лук, маслини и гъби кардончело от Мурджа. Това е фокачата на Алтамура, която е „изгонила” дори Макдоналдс от Алтамура.
Отпътуване за провинция Базиликата за посещение на Матера, обект от световно значение под агидата на ЮНЕСКО. Началото си води от времето на Палеолита. Древните му жители заселват естествените пещери в каньона на река Гравина и векове наред разширяват жилищата си т.н. „саси“, като дълбаят навътре в скалата или изграждат каменни предверия за съпаловидно разположените си убежища. Любопитен факт е, че тези пещевни домове са населени и до днес. В началото на 50-те години на миналия век италиански интелектуалци апелират за правителствена намеса, за да бъдат подобрени условията на живот в домовете. Те са преместени в съвременни жилища и античната част на остава необитаема и хората я наричат „мъртвия град“. Този период вече е в миналото, днес саси-те са превърнати в магазини, ресторанти, енотеки, дори и в луксозни хотели.
Връщане в Бари. Нощувка.

Ден 3 03.05.2022 г.
Закуска. Напускане на хотела и отпътуване към Неапол. Пристигане. При възможност настаняване в хотел.
Продължаваме с туристическа програма в Неапол - панорамна автобусна обиколка по крайбрежието на красивия Неаполски залив и пешеходна разходка из историческия център, който е защитен от ЮНЕКСО. Ще видим Кастел Нуово, театъра "Сан Карло", Пиаца дел Плебешито, църквата "Сан Франческо ди Паола", Палацо Реале.
Свободно време. Нощувка.

Ден 4 04.05.2022 г.
Закуска. Свободно време или, по желание, екскурзия до Помпей и двореца „Казерта“. Отпътуване за Помпей, където ще разгледаме археологическия комплекс с местен екскурзовод (входната такса се заплаща на място). Наричат Помпей „възкръсналият град в подножието на Везувий”, разрушен в резултат от изригването на вулкана през 79 г. Ще видим Римския форум – център на обществения и политически живот, домовете на помпейските благородници, „Къщите на любовта“.
Отпътуване за кралския дворец "Казерта". Това е един от най-внушителните дворцови комплекси в Европа, по-голям от Версай. Разкошен, с пищна красота, Реджа ди Казерта разполага с великолепен парк, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО (входната такса се заплаща на място). Нощувка.

Ден 5 05.05.2022 г.
Закуска. Свободно време или, по желание, целодневна екскурзия по Амалфийското крайбрежие. Това е едно от най-красивите места в Европа. Стръмни хълмове, с накацали по тях разноцветни къщи, вили, хотели, селца и рибарски селища се срещат с лазурносиньото море и се оглеждат във водите му. С местен автобус ще се движим по живописния крайбрежен път, като всеки завой открива поредната възхитителна гледка. Ще спрем за снимки от тераса над Позитано, ще посетим Амалфи и Равело, където има възможност за посещение на Вила Руфоло (входен билет около 7 евро).
Връщане в Неапол. Нощувка.

Ден 6 06.05.2022 г.
Закуска. Напускане на хотела. Трансфер до летището за полет до София в 11:25 ч. Кацане в София в 14:00 ч. Трансфер до съответния град.

Цена на възрастен в двойна стая: 839 лева