ОПОЗНАЙ РОДИНАТА

Търновград и красивите кътчета на Балкана
Маршрут:
София - Арбанаси - В.Търново - Дряновски манастир - Трявна - Габрово - София

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Цена от: 120 лв.

Програма
Полезно
tarnovo-tryavna-gabrovo-24.04.21-26.06.21.doc1 ден
Отпътуване от гр. София в 7:00 ч., 08 ч. от Ботевград. Пристигане в Арбанаси /в списъка на 100-те национални туристически обекта(НТО)/ – един от най-известните архитектурни резервати в България, впечатляващ със запазена Възрожденска архитектура от далечните XVI-XVII век. Посещение на Констанцалиевата къща – един от най-забележителните и представителни паметници на жилищната архитектура в Арбанаси. Свободно време. Продължаваме за Велико Търново – третата столица на Средновековна България, пленяваща с уникалната си красота. Посещение на архитектурно-музеен резерват “Царевец” /в списъка на 100-те НТО/. Възможност за посещение на „Царевград Търнов“, популярен като "музей на восъчните фигури" на исторически личности и паметни събития от периода на Второто българско царство. Свободно време на Самоводската чаршия – пазеща духа, традициите и романтиката на Възраждането с различни занаятчийски работилници – грънчарска, бакърджийска, резбарска, шекерджийница, както и много сувенирни магазини. Възможност за закупуване на различни продукти и сувенири. Настаняване в хотел 3* във Велико Търново. Празнична вечеря с DJ програма. Нощувка.

2 ден
Закуска 09 ч. Отпътуване за Дряновски манастир. Пристигане на Дряновски манастир преди обяд. Разглеждане на манастира "Свети Архангел Михаил”, който е основан по времето на цар Калоян, а през Възраждане играе основна роля при подготовката на Априлското въстание. Възможност за посещение на пещера Бачо Киро (В нея са открити оръдия на труда и следи от човешко присъствие, които датират от средния и късния палеолит. Разполага с разнообразие от вторични карстови образувания — сталагмити, стлактити, сталактони и драперии). Продължаваме към Трявна- град, запазил неповторима възрожденска атмосфера и креативен и гениален художествен усет. Разходка по единствения по рода си възрожденски площад в България, съхранил почти изцяло автентичния си вид. Разглеждане на часовниковата кула и кивгирения мост. Часовниковата кула е построена през 1814 г. с работещ и днес оригинален часовников механизъм.
Посещение на църквата "Св. Архангел Михаил", построена през 1814 г. Дърворезбованият иконостас е дело на тревненските майстори - Папа Витан, Симеон Коев, Дядо Дончо и др. Владишкият трон е един от образците на тревненското резбарско изкуство.
Посещение на Тревненското школо - в реставрираната сграда са експонирани няколко интересни колекции: Просветно дело до освобождението, Времеизмерителни уреди от античността до началото на XX в., постоянна изложба-дарение на братята Димитър и Никола Казакови.
Посещение на Музея на дърворезбата в Даскаловата къща с незалязващите слънца на таваните. Възможност за посещение на Райковата къща и Музея на иконата. Свободно време и обяд из търговската улица, която местните наричат "Витошка". След обяд отпътуване за Габрово – най-крупният текстилен център на България след Освобождението, неслучайно получил прозвището „българският Манчестър“, Габрово е живописно разположен по поречието на река Янтра. Посещение на „Дома на хумора и сатирата”. Това е единственият по рода си музей в света посветен на хумора. Открит е на 01.04.1972 г. Сградата е построена върху основите на стара кожарска фабрика и днес обхваща десет изложбени зали. В типичен габровски стил местният екскурзовод посреща туристите с поздрава „Добре сте дошли и добре сте си отишли”. Разходка в центъра на града и разглеждане на Часовниковата кула, Априловската гимназия, Църквата „Света Богородица” построена през 1865 година и интерактивния музей на индустрията. Отпътуване за гр. София. Пристигане вечерта.

Цена на турист в двойна и тройна стая: 120 лв.
Доплащане за единична стая - 25 лв.
Цена за дете до 12 год. с 2- ма възрастни – 100 лв.

Минимален брой туристи: 35 души;

Цената включва:
 • Транспорт с комфортен туристически автобус;
 • 1 нощувка със закуска в хотел Аквая***- В.Търново https://akvaya.com/
 • Туристическа програма в Арбанаси, В.Търнаво, Трявна и Габрово;
 • Посещение на Дряновски манастир;
 • Екскурзоводско обслужване от ИНТЕРТРАВЕЛ;
 • Туристическа застраховка на ЗК "Евроинс".
 • Празнична вечеря с жива музика в механа „Боляри“ - В.Търново;
Меню:
1. Гроздова ракия - 50 мл.
2. Мин. вода „ Банкя „ - 330 мл. 1 бр.
3. Шопска салата - 450 гр. / домат , краставица , пипер , сирене , маслини /
4. Болярско пекнато - 350 гр. / шпикован свински бут на пещ с морковчета и печен сос /
5. Гарнитура - 200 гр. / домашно картофено пюре с билки /
6. Пърленка - 1 / 2 бр.
Програма музикално трио „Астра„ и DJ Biss Show

Цената не включва:
Приблизителни входни такси:
 • Крепостта „Царевец” – 6 лв.;
 • Музей „ Восъчните фигури” – 10 лв;
 • пещера Бачо Киро – 5 лв;
 • В Трявна: комбиниран билет за три обекта - 5 лв, индивидуален билет за един обект - 2 лв. и др.
 • входна такса: АЕК ,,Етъра ‘’ – възрастни - 6 лв.; деца – 3 лв;