ОПОЗНАЙ РОДИНАТА

Уикенд в долината на розите
Маршрут:
София - Казанлък - Шипка - Карлово - София

Продължителност:
2 дни / 1 нощувка

Цена от: 120 лв.

Програма
Полезно
29.05.21.doc

1 ден София - Казанлък
Отпътуване от гр. София в 7:30 посока Казанлък. Присигане в столицата на Розовата долина. Разглеждане на Казанлъшката гробница - първото голямо откритие в Долината на тракийските царе, забележителен паметник на тракийското изкуство със световна слава, включен в списъка на ЮНЕСКО. Уникалните стенописи в коридора и купулното помещение са едни от най-добре запазените произведения на античната живопис. Следва посещение на "Музея на розата". Първата музейна експозиция за казанлъшката роза е открита през 1967 г., а през 1969 г. тя прераства в Музей на розата, който е уникален в световен мащаб. Музеят има богата колекция от предмети, документи и снимки, разкриващи историята на българското производство на маслодайните рози. Настаняване в хотела. Свободно време за обяд и разходка. Следобед пожелание посещение на Историческия музей в Казанлък, с интересни експозиции на намерените съкровища в гробниците. Следва посещение на "Къща-музей Чудомир". Тя е архитектурен паметник на културата от национално значение. В сегашния си вид музейният комплекс включва скромния Чудомиров дом с неговата неповторима атмосфера; художествено-документална експозиция, разположена в три зали с обща площ 300 кв. м.; модерно фондохранилище и уютна конферентна зала с мултимедийно оборудване. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

2 ден Казанлък – Шипка - Карлово - София
Закуска. Отпътуване към град Шипка. По пътя ще посетим Тракийската гробница - Голяма Косматка, намираща се на 1 км южно от град Шипка. Открита през 2004 г., гробницата е строена през втората половина на V в. пр. Хр. В нея са открити златният венец на владетеля, наколенници и шлем, златен киликс, апликации за конска амуниция, които са представени в Историческия музей в Казанлък.
Забележителна е ритуално погребаната, пред фасадата, бронзова глава от статуята на Севт III. Тя е важно свидетелство за тракийските орфически ритуали. Следва посещение на Храм-паметник "Рождество Христово", чиято църква е истински архитектурен шедовър, построен в традиционния стил на руските катедрали от 17 в. Манастирът е създаден в памет на руските войници и български опълченци, загинали през освободителната Руско-турска война от 1877-1878г. Църквата "Рождество Христово" е обявена за паметник на културата и блести отдалеч с многоцветната си мозаечна украса и позлатени куполи, напомняйки за безсмъртния подвиг. Свободно време за разглеждане на църквата и криптата. Отпътуване посока Карлово. Пристигане в град Карлово - родният град на Васил Левски. Свободно време за обяд и разходка. Пожелание посещение на Национален музей "Васил Левски", където са съхранени вещи, програмни документи и писма свързани със семейството, живота и делото на Апостола. Пазят се почти всички научни биографични изследвания и литературни творби, посветени на Левски. В 16:00ч. отпътуване към София. Пристигане вечерта.

Цена на турист: 120 лв.
при група мин. 35 души.
Цена за дете от 5 до 12 г на допълнително легло: 99 лв.
Доплащане за единична стая – 34 лв.

Цената включва:
  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел*** в Казанлък;
  • Туристическа програма в Казанлък, Шипка и Карлово;
  • Посещение на Могила Голяма Косматка;
  • Екскурзоводско обслужване;
  • Туристическа застраховка на ЗАД "Евроинс".

Цената не включва:
  • Входни такси за посещаваните обекти:
- Казанлъшката гробница - възрастни - 6 лв., ученици - 2 лв.;
- "Музей на розата" - възрастни - 6 лв., ученици - 1 лв.;
- Исторически музей "Искра" - възрастни - 3 лв., ученици - 1 лв.;
- Къща - музей "Чудомир" - възрастни - 2 лв., ученици и пенсионери - 1 лв.;
- Могила Голяма Косматка - възрастни - 3 лв., ученици - 1 лв.;
- Национален музей "Васил Левски" - възрастни - 3 лв., ученици и пенсионери - 2 лв.
- Застраховка Отмяна на пътуване - от 2 до 3,5% от пакетната цена. Предлагаме възможност за сключване, съгласно условията на ЗАД „Евроинс“, София