ЕКСКУРЗИИ

ЗЛАТНА ПРАГА и още Карлови Вари, Бърно, Дрезден и Будапеща
Маршрут:
София – Будапеща – Бърно – Прага – Карлови Вари – Крушовице – *Дрезден – Прага – София

Продължителност:
6 дни / 4 нощувки

Цена от: 549 лв.

Програма
Полезно
Чехия
praga-k-vari-drezden-buda-brno-01-06.09.21.docx

Основният акцент на тази програма е посветен на Порцелановия фестивал в Карлови Вари. Той се провежда винаги в първите дни на септември и е истинско удоволствие за посетителите. Изделията от порцелановите заводи в Карлови Вари са утвърдена световна марка, прочути в цял свят. Избрали сме за Вас тази феерия от багри, форми, вдъхновение, създадена от най-добрите майстори на порцелана и представени от нашия любим местен екскурзовод Стела Давидова. В съчетание с историята и красотата на ПРАГА, Бърно, Карлови Карлови Вари, Будапеща и Дрезден - екскурзията, която сме ви подготвили, се надяваме да бъде незабравима.1 ДЕН 01.09 София – Будапеща (800 км)
06 ч. Отпътуване от София/паркинга на стадион „В. Левски“. Транзитно преминаване през Сърбия и Унгария. Пристигане в Будапеща привечер и панорамна обиколка на Фотопауза за "Добре дошли" в унгарската столица от Рибарските кули. По възможност вечерна разходка с корабче по река Дунав, с чаша шампанско и торта / при минимум 30 души /. Настаняване в хотел. Нощувка.

2 ДЕН 02.09 Будапеща – Бърно - Прага (540 км)
Закуска. Туристическа програма в старата част на града – Буда: Рибарските кули, Двореца, църквата “Св.Матияш” Туристическа програма в новата част на града - Пеща: панорамна обиколка с автобуса: мостовете на р.Дунав, Парламента, площада на Героите, паметниците на Св.Ищван и Св.Троица. Отпътуване за Прага. По пътя кратък престой в Бърно - вторият по големина град в Чехия с разходка в историческия център: Катедралата Св.Св. Петър и Павел - едно от най-значимите и свещени места в Моравия; Средновековният зеленчуков пазар, известен с къщата, където Моцарт живее за кратко през 18 век; Старото кметство; Площадът на свободата, астрономическият часовник и чумната колона, Храм Мария Магдалена и др. Отпътуване за Прага. Пристигане вечерта. Настаняване в хотел. Нощувка.

3 ДЕН 03.09. Прага - Карлови Вари с Посещение на фестивала на порцелана
Закуска. 09 ч. Целодневна автобусна екскурзия "КАРЛОВИ ВАРИ - СПА столицата на Чехия" с екскурзовод на български език. Елегантният курорт с над 600-годишна SPA традиция е разположен само на 130 км. от Прага, а пътят до него преминава през спиращите дъха пейзажи на областта Бохемия. Създаден през 14 век, Карлови Вари е любимо място на известни личности като руския цар Петър I, Франц Кафка, Казанова, Бетовен, Моцарт и много други. Градът е известен и с международния филмов фестивал „Кристалният глобус”, за който всяка година в града пристигат световно известни кинозвезди. Запазени старинни сгради с цветни фасади, елегантни кафенета с бароков интериор, както и изящните карловарски колонади, са разположени от двете страни на река Тепла, по протежение на която се намира елегантна пешеходна зона - по време на пешеходния тур ще разгледаме емблематичните дизайнерски колонади, гейзера Вридло и ще имате възможност да опитате лековитата вода от специалните традиционни бърдучета. Ще видим фестивалния хотел Термал, бароковата църква Мария Магдалена, чумната колона и историческите сгради по протежение на река Тепла. През свободното време можете да посетите щандовете на фестивала на порцелана в курорта и възможност за закупуване на много изгодни цени. Възможност за обяд в минипивовар Карел 4 - превъзходна бира и традиционна чешка кухня. А също да опитате традиционните вафлички "оплатки", "кралската" напитка „Бехеровка”, която се прави с прочутата минерална вода или да се насладите на чаша кафе в емблематичния хотел Пуп, в който са заснети ключови сцени от филма "Казино Роял" за Джеймс Бонд.
На връщане към Прага ще спрем в Крушовице - кралски пивовар, за покупка на оригинално чешко пиво. В късния след обяд се връщаме в Прага. Свободно време. Нощувка.

4 ДЕН 04.09. Прага – Дрезден – Прага – 360 км
Закуска. Свободно време в Прага или *По желание Целодневна автобусна екскурзия до Дрезден – един от най-красивите градове на територията на Германия по поречието на река Елба. Туристическа програма в стария град с екскурзовод на български език: архитектурният комплекс „Цвингер“ – едно от най-значимите произведения на бароковата архитектура в Европа, превърнало се в символ на Дрезден; площад „Театерплац“ с Дрезденския замък – в миналото резиденция на саксонските курфюрсти и крале, а днес прочут със съкровищницата на Август Силния “Зелените сводове”,; дворцовата църква „Света Троица“ – катедрален храм на Дрезден; Дрезденската държавна опера, наречена Операта на Земпер по името на архитекта, който я е построил; терасата на граф фон Брюл, известна с името „Балконът на Европа“, изградена през 16 в. като част от защитните укрепления на града, а днес едно от любимите места за разходка и отдих на местните жители с красива гледка към река Елба; църквата „Фрауенкирхе“;. Свободно време за самостоятелно посещение на Дрезденската галерия, разходка или шопинг в централната търговска зона. Късният следобяд отпътуване за Чехия. Връщане в Прага вечерта. По желание вечеря в традиционна чешка бирария / при мин. 30 души/. Нощувка.

5 ДЕН 05.09. ПРАГА – “Градът на 100-те кули“
Закуска. Напускане на хотела. 09 ч. Пешеходна обиколка на ПРАГА с местен екскурзовод (мин. 3 ½ ч.) Класическата обиколка на Прага е свързана с историческото ядро на Прага, което е записано в Световния списък на ЮНЕСКО. Обхваща Храдчани, Мала страна, Старе место и Нове место. Пешеходният тур започва от Храдчани - Северното укрепление на Храдчани, наречено „Лъвов двор“, ренесансовият дворец Белведер с лятната кралска градина, Пражкия град – Леополдов фонтан, църквата "св. Петър и Павел", Испанската зала, готическата катедрала "Св.Вит, Вацлав и Войтех", Храдчанският площад с дворците Лобковицки, Шварнценбергски, Шалмонски. Разходката продължава по Кралския път - Голямата панорама на Прага, романтичната Нерудова улица, /Мала страна/, която е началото на прочутия Кралски път с прекрасните барокови сгради и дворци - Коловратски и Морзински, горната част на Малостранския площад с величествения бароков храм Св. Николай, Лихтенщайнският дворец, Смирнински дворец, улица Мостецка, Карлов Мост, Староместкият площад Старе Место с прочутия часовник с апостолите Орлой. Пешеходният тур завършва на Вацлавския площад - Нове место.
А за сбогуване с Прага По желание* Вечеря на корабче по р.Вълтава, за да се насладим на града , оглеждащ се във водите на реката / при минимум 25 души/. Невероятно романтичен круиз с включено екскурзоводско обслужване, което ще представи Прага от друга светлина - с нейните легенди, история и култура. Туристите ще имат възможност да чуят и прекрасни мелодии от Бедржих Сметана и Антонин Дворжак.
Отпътуване за България в 19.00 ч. с нощен преход.

6 ДЕН 06.09. 21 Прага - София (~1300 км)
Пристигане в София след обяд.

Цена на турист: 549 лв. при записани мин. 35 души
Доплащане за единична стая – 180 лв.
Отстъпка за Деца до 11,99 г., настанени в стая с двама възрастни – 95 лв.


Цената включва:
 • транспорт с лицензиран туристически автобус /климатик, видео, минибар/;
 • всички пътни и магистрални такси;
 • 1 нощувкa със закускa в Будапеща***;
 • 3 нощувки със закуски в Прага в периферен хотел***;
 • туристическа програма в Будапеща и Бърно;
 • Пешеходна обиколка на Прага с местен екскурзовод на български;
 • Еднодневна екскурзия до курорта КАРЛОВИ ВАРИ с местен екскурзовод на български;
 • Бонус: Посещение на фестивала на порцелана в Карлови Вари;
 • Мед. застраховка „помощ при пътуване в чужбина”до 64 г. с лимит 5000 € в ЗД „Евроинс“;
 • Водач – екскурзовод от ИНТЕРТРАВЕЛ по целия маршрут;

Цената не включва:
 • медицинска застраховка за целия престой с покритие 5000 евро - над 64 г. - 5 лв и 10лв. над 70 до 80 г.;
 • градска такса за Прага и Будапеща по 1 € на турист на вечер: Общо: 4 € (задължително се плаща);
 • Еднодневна екскурзия до Дрезден при минимум 30 записани туристи –– 59 лв. - заявява се в офиса при записване;
 • Разходка с корабче по Дунав с включена торта и чаша шампанско. Провежда се при минимум 25 записани туристи, цена – 15 € - заявява се в офиса при записване;
 • Входни такси за Музея на Алфонс Муха (240 CZK), Музея на Сметана (50 CZK), Музея на Кафка (200 CZK) в Прага;
 • Входна такса за Страховски манастир – 120 CZK;
 • Входна такса за Лорета – 150 CZK;
 • Разходка с корабче по р.Вълтава с включен вечеря с халба бира /около 2 часа/. Провежда се при минимум 25 записани туристи, цена – 25 €- заявява се в офиса при записване;
вечеря в традиционна чешка бирария - 22 € / при мин. 30 души/.
 • Ползване на слушалки за разходката с местен екскурзовод в Прага и Дрезден– по 3 евро / задължително/;
 • Билети за градски транспорт - Единичен - 24 CZK / За Деца до 15 г. - 12 CZK / За 24 часа - 110 CZK;
 • Доплащане за тръгване от Ботевград - 10лв. при мин. 15 души.
 • Застраховка“Отмяна на пътуване“ - 5% от заплатената сума, в зависимост от срока на анулация.