ЕКСКУРЗИИ

Един ден в старопрестолния Велико Търново – спектакъл „Звук и Светлина“ и Фестивал на занаятите на Самоводската Чаршия
Маршрут:
София – Велико Търново – София

Продължителност:
1 ден

Цена от: 38 лв.

Програма
Полезно
19.09.2020 / събота София – Велико Търново – София
08 ч. Отпътуване от гр. София в 09:00 ч.от Ботевград за Велико Търново. Единственият град, който два пъти е столица на България – по време на Второто българско царство 1185-1393
и след Освобождението от Османско иго /1878-1879/. През 1879 г. в столицата е създадена Търновската конституция, действала до 1947 г. Възможност за посещение на крепостта “Царевец”, църквата "Св. 40 мъченици", паметника на Асеневци, Музея с восъчните фигури ”Царевград Търнов” и други. Свободно време за разходка по Самоводската чаршия, състояща се от тесни калдъръмени улички, отрупани с автентични работилници и дюкянчета на различни майстори.
Ще присъстваме на Нощ на Самоводската Чаршия и Фестивал на занаятите. Събитието е вдъхновено от Европейската инициатива “Нощ на музеите”. Началото му е поставено през 2011, а тази година от 18.09.- 23.09.20 Празникът на Самоводската чаршия ще съчетае минало и настояще в занаятите, традициите, музиката и съвременното изкуство. През четирите дни ще има изложение на занаятчии от страната, в което 50 самоуки творци ще покажат ръчно изработена керамика, бижута, аксесоари, играчки, кожени изделия, плъсти и др. В базара на продукти и храни с еко произход ще се предлага ръчно точена юфка, различни видове мед, сирена и сладка, лютеница, продукти от козе мляко, печени на мангал кестени.
В своите работилници майсторите от чаршията ще демонстрират съхранените от тях старинни технологии и ще дават уроци на желаещите. На фона на уникалната архитектура и автентичната обстановка на Старо Търново ще има изпълнения на улични артисти и музиканти, различни пърформанси, интерактивни игри и детски представления. На Улицата на занаятите ще звучи много красива и качествена музика.
В 20:15 ч. от площад "Цар Асен" ще гледаме спектакъла "Звук и светлина" уникалното светлинно шоу, на площ 100 дка на хълма Царевец . Системата се управлява от 630 км кабелната мрежа, свързана с 2 400 цветни прожектора и включва 6 реално биещи камбани, с тегло от 600 кг до 6 тона. След края на шоуто отпътуване за София. Пристигане късно вечерта.

Цена на турист – 38 лв.
Цена за дете до 14 год.- 34 лв.
Цената е валидна при група от 38 туристи

Цената включва:
  • Транспорт с комфортен туристически автобус;
  • Туристическа програма във Велико Търново;
  • Екскурзоводско обслужване;
  • Туристическа застраховка на ЗК „Евроинс“.

Цената не включва:
Входни такси за посещаваните обекти:
  • Крепостта „Царевец” - възрастни - 6 лв., учащи - 2 лв.;
  • Църква „Свети 40 мъченици” – възрастни - 5 лв., учащи - 1лв.;
  • Музей на восъчните фигури – възрастни - 10 лв., учащи и пенсионери - 5 лв.