ДЕСТИНАЦИИ

Турция


Обща информация

Държавно устройство: Република
Официален език: Турски
Климат:субтропичен и средиземноморски
Часово време:EET (UTC+2)
Парична единица:Нова Турска Лира (YTL)
Столица: Анкара
Територия: 780 580 км2
Население: 71 892 647Полезна информация


Република Турция (на турски: Türkiye Cumhuriyeti) е държава, чиято територия е почти изцяло разположена в Азия (97%), а останалите 3% — на Балканския полуостров в Югоизточна Европа. Граничи на изток с Грузия, Армения, Азербайджан и Иран; на юг - с Ирак и Сирия; на запад - с Егейско море и островите в него, Гърция и България. До 1922 г. територията на днешната държава е в центъра на Османската империя.

Държавно устройство
Турция е република начело с президент, избиран от парламента за срок от 7 години. Законодателната власт принадлежи на Турското велико народно събрание - еднопалатен парламент от 550 депутата, избирани за 5 години, а изпълнителната - от правителство начело с министър-председател. Република Турция е основана през 1923 г. от Мустафа Кемал Ататюрк, който прави редица реформи и превръща остатъците от Османската империя в модерна, светска и западноориентирана република. С годините страхът от прекалено западната ориентация води до военен преврат на лявото крило в правителството през 1961 г., а страх от присъединяване към Източния блок - до два дясноориентирани военни преврата (през 1971 г. и 1980 г.). През 1952 г. Турция става членка на НАТО и се стреми да се присъедини към Европейския съюз. На 17 декември 2004 г. официално са отворени преговорите за кандидат-присъединяването ѝ.
Турция е замесена в международния спорен въпрос за Кипър, а твърденията за геноцида над арменците през периода на Османската империя също така продължават да влияят на международните ѝ отношения.

География
Турция оформя мост между Югоизточна Европа и Западна Азия. Азиатската и европейската части са разделени от Мраморно море и проливите Босфора и Дарданелите. Само 3% от площта на Турция са разположени в югоизточната част на Европа, които я причисляват към балканските страни. Към европейската територия се включват Източна Тракия(Одринска) и група острови в Мраморно море: Мармара, Авша, Пашалиман, както и Егейският остров Имврос. Конфигурацията на територията на Турция наподобява изтеглен от запад на изток правоъгълник, разположен между 360 и 420 северна ширина и от 260 до 450 източна дължина. Разстоянието от запад на изток между най-западната (нос Авлака на о-в Имврос) и най-източната (планина Кючук Агръ) точка превишава 1600км, а най-голямата ширина (между нос Керемпе на север и нос Анамур на юг) достига 650км. Общата дължина на границите е 2667км и граничи с 8 страни. Изцяло в турската територия са протоците Босфор (свързващ Черно и Мраморно море ) и Дарданели (свързващ Мраморно и Егейско море), през които преминават водните пътища от Черно море в Средиземно море. Протокът Босфор(Истанбул богазъ) е дълъг 31,1км и широк от 760 до 3560м с максимална дълбочинс 121м. Бреговете му са стръмни. Кораби могат да акостират почти по цялото му крайбрежие. В Босфора има няколко залива. от които най-голям и красив е Златен рог(Халич), на който е разположен Истанбул. Размерите на протока Дарданели(Чанаккале богазъ) два пъти превишават Босфора. Той е дълъг 65км., широк от 1375 го 8275м и има максимална дълбочина 105м. Между Мраморно и Егейско море е врязан Галиполският полуостров. Бреговете му са стръмни, виски и скалисти и липсват условия за удобни пристанища. Най- голямото е Галиполи(Гелиболу) в европейската част, а на изток в азиатската-Чанаккале.
По-голяма част от азиатската част е планинска. На север са разположени Понтийските планини, на юг - Тороските планини, а между тях е разположено Анадолското плато, още известно като Малоазиатското плато. Най-висока точка в страната е затихналият вулкан Арарат, който е 5 165 м.
Климатът е субтропичен, средиземноморски, с влажна и студена зима. Във вътрешните части е предимно континентален. Земетресенията са често явление.
Столицата на Турция е Анкара, но най-големият град е Истанбул. Някои от другите по-големи градове са Измир, Бурса, Газиантеп, Адана, Кония, Анталия, Самсун, Трапезунд, Едирне Одрин, Мерсин.

Флора и фауна
Открито е голямо разнообразие от растителни видове - от субтропични до умерени и от пустинни до алпийски. В планините в южна, югозападна и северна Турция има обширни иглолистни насаждения с търговско значение, а също и широколистни гори. В югозападните части от страната виреят женско биле, дъб, дива маслина. Сред животинските видове преобладават елен лопатар, червен елен, сърна, източен муфлон, диво прасе, заек, турски леопард, кафява мечка, червена лисица, газела, белка, златка, дива котка, рис, видра, язовец. Голямо е и разнообразието от птици, включващо снежна яребица, пъдпъдък, голяма дропла, малка дропла, фиш, бекас, също и различни видове гъски, патици, дърдавци. Срещат се околко 30 вида змии. С търговска цел се отглеждат пчели и копринени буби.

Стопанство
Икономиката на Турция е сложна смесица от съвременна промишленост и търговия, съжителстващи с традиционно селско стопанство, което към 2001 г. ангажира 40% от заетите. Според някои оценки около 50% от населението живее под международните стандарти за бедност, най-вече в югоизточните райони.
Турция има силен и бързо растящ частен сектор, но държавата все още играе важна роля в първичните индустрии, банковия сектор, транспорта и комуникациите. Най-важният сектор, който има и най-голям дял в износа, е производството на текстил и облекло.
В последните години икономическата ситуация е свързана с непостоянен растеж. В много години реалният ръст на брутния национален продукт надхвърля 6%, но това бързо развитие е прекъсвано от резки спадове през 1994, 1999 и 2001 г. В същото време дефицитът в обществения сектор редовно надхвърля 10% от брутния вътрешен продукт, най-вече заради високите лихвени плащания, достигнали през 2001 г. над 50% от общите разходи на правителството. Инфлацията остава сравнително висока.
Турция е индустриално-аграрна страна. Добиват се въглища (52 млн. т), нефт (около 4 млн. т), хром, волфрам, мед, боксит, сяра. Работят предприятия на черната и цветна металургия (стомана - 12 млн. т), нефтопреработвателни, химически, машиностроителни (75 хил. товарни и 250 хил. леки автомобили годишно, трактори, вагони, локомотиви, морски кораби и др.), електроника, електроуреди и др. Добре развити са хранително-вкусова, текстилна, строителна, мебелна, кожена и хартиена промишленост. Селско стопанство - отглежда се пшеница (20 млн. т), ечемик (8 млн. т), цариградски лешник (500 хил. т), тютюн (250 хил. т), чай, грозде, цитруси, ориз и др. Животновъдство - едър рогат добитък (20 млн. гл.), овце (50 млн. гл.), кози (20 млн. гл.). Развит е и риболовът.